Małopolski miód spadziowy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-01-29 W kategorii Miody W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Gęsta substancja płynna lub substancja stała o szarym, brązowym lub czarnym zabarwieniu
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia
Rozmiar:
W zależności od wielkości opakowania detalicznego lub hurtowego
Barwa:
Od szarozielonkawej, przez brązową, po czarną
Konsystencja:
Płynna (patoka) i stała – skrystalizowana (krupiec); w postaci płynnej odznacza się dużą lepkością i gęstością
Smak:
Smak: łagodny, żywiczny, mało słodki;
Dodatkowe Informacje:
Miód oferowany jest do sprzedaży w opakowaniach detalicznych oraz hurtowych (bańkach i beczkach), a także w postaci miodu plastrowego (sekcyjnego). Miód nie podlega jakimkolwiek zabiegom zmieniającym jego naturalny skład, a także nie jest podgrzewany do temperatury powyżej 40oC.
Tradycja:
Miód spadziowy występował i był pozyskiwany od niepamiętnych czasów na terenie obecnego województwa małopolskiego, głównie w jego południowej, zalesionej części, tzn. na Pogórzu, w Beskidach, Gorcach, Pieninach i Tatrach.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl