Masło ekstra z Michowa
05.06.2019
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-05-31 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. lubelskim.
Wygląd:
Produkt jednolitej, zwartej masie, starannie uformowanej
Kształt:
Kostka w kształcie prostopadłościanu
Rozmiar:
Kostka 200g
Barwa:
Barwa jednolita, jasnożółta
Konsystencja:
Jednolita, zwarta
Smak:
Czysty, lekko kwaśny, mleczny z delikatnym posmakiem pasteryzacji
Tradycja:
Gmina Michów w województwie lubelskim ma charakter typowo rolniczy. Miejscowość graniczy z obszarami chronionymi – Natura 2000 i „Pradolina Wieprza”.
Od wieków kultywowana jest w tym regionie hodowla bydła mlecznego, tradycyjnie wypasanego na pastwiskach lub wybiegach zagrodowych, dzięki któremu produkcja wyrobów mlecznych mogła opierać się o najwyższej jakości surowiec.
Masło ekstra z Michowa uzyskiwano z mleka pełnego poprzez odwirowanie otrzymując ukwaszoną śmietankę, ubijaną w specjalnym naczyniu zwanym kierznią, aż do otrzymania zbitej masy płukanej zimną wodą. Uzyskane masło pakowano w beczki lub ręcznie formowano w kostki zawijane w pergamin i sprzedawano w okolicznych sklepach.
- Ostatnia modyfikacja:
- 14.08.2019 09:09 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 05.06.2019 10:31 Iwona Chromiak