Masło śmietankowe z Radziwiłłowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-04-21 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Masa jednolita, przygotowana ze śmietany z mleka krowiego, bez widocznych kropel wody.
Kształt:
Osełka bądź prostopadłościan, w zależności od uformowania masła.
Rozmiar:
W zależności od potrzeb.
Barwa:
Od kremowej do jasnożółtej, jednolita w całej masie.
Konsystencja:
Zwarta, jednolita, dobrze się rozsmarowuje.
Smak:
Śmietankowy, lekko kwaśny.
Tradycja:
Radziwiłłów Mazowiecki to niewielka wieś położona na terenie Puszczy Bolimowskiej. Znajdują się tam tereny objęte ochroną np. Bolimowski Parki Krajobrazowy, Puszcza Mariańska, Rezerwat wodny „Rawka”. Dzięki niepowtarzalności flory miejscowych łąk i pastwisk, czystej wodzie oraz unikalnemu mikroklimatowi, produkty przygotowywane na tym terenie wyróżniają się wysoką jakością. Od dawana mieszkańcy Radziwiłłowa Mazowieckiego zajmowali się hodowlą bydła mlecznego. Mleko pozyskiwane od krów spożywane było w najprzeróżniejszych postaciach. „Jedzono mleko słodkie, kwaśne, surowe, gotowane.” (T. Sobczak, „Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie XIX i w początkach XX wieku”, Ossolineum 1976r.), jak również w postaci przetworzonej „przerabiano na masło, sery, twarogi, które jedzono z chlebem lub używano do kraszenia potraw”. (T. Sobczak „Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie XIX i w początkach XX wieku” Ossolineum 1976 ). Do takich produktów należy masło śmietankowe z Radziwiłłowa. Sposób przygotowania masła nie zmienił się przez lata. Na początku należy oddzielić śmietanę od mleka. „Zbiera się śmietankę z mleka, latem gdzieś tak ze trzy dni po dojeniu i zlaniu, w zimę trzy, jako że w upał mleko nie może długo stać, bo mogłoby skwaśnieć. Śmietanę lejąc cedzić przez włosiane sito, by była jak najczystsza i wlać do połowy maselnicy, nie dalej. Ubijać do skutku koło godzinę w kierzance później należy opłukać masło z sera, maślanki i serwatki, ugnieść i osolić akuratnie… wziąć od 1 do 3 deka soli na jeden kg masła, jeśli ma być do zjedzenia od razu, jeśli na zaś, to z 5 deko... Przerobić, odstawić na 20, 15 godzin, musi postać czas jakiś.” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Radziwiłłowa Mazowieckiego). Okolice Radziwiłłowa Mazowieckiego słyną z wysokiej jakości produktów, cenionych przez konsumentów za tradycyjną metodę produkcji oraz niepowtarzalny smak.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 11:50 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:50 Sławomir Mucha