Masło tradycyjne z Filipowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-10 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. podlaskim.
Wygląd:
Masa jednolita bez widocznych kropel wody
Kształt:
Kostki – masło ma zazwyczaj kształt prostopadłościanu
Rozmiar:
200 gram o wymiarach 97 x 72 x 30 mm
Barwa:
Lekko kremowa mniej lub bardziej intensywna jednolita w całej masie
Konsystencja:
Lekko kremowa mniej lub bardziej intensywna jednolita w całej masie
Smak:
Czysty, kwaskowaty, mleczny, lekki posmak pasteryzacji
Dodatkowe Informacje:
Masło produkowane jest bez dodatków , takich jak oleje roślinne lub tłuszcz zwierzęcy niepochodzący z mleka
Tradycja:
Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła tradycyjnego jest śmietana z mleka krowiego, pochodzącego tylko i wyłącznie z gminy Filipów i Przerośl. Teren ten to pogranicze województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego uznane za obszar czysty ekologicznie. Produkty pochodzące z tego obszaru sygnowane są znakiem „ZIELONE PŁUCA POLSKI”. Mleko odbiera się bezpośrednio od rolników, którzy posiadają atesty weterynaryjne pozwalające na jego produkcję. Wstępna ocena mleka rozpoczyna się już w gospodarstwie (kwasowość, czystość, temperatura), a końcowej oceny dokonuje się przy przyjmowaniu mleka do zakładu. Mleko, które trafia do zakładu, musi spełniać wszystkie wymagania zawarte w obecnie obowiązującej normie. Masło tradycyjne z Filipowa produkuje się bez dodatków niepochodzących z mleka, takich jak oleje roślinne lub tłuszcz zwierzęcy. Masło ma lekko kremową barwę i konsystencję. Jego smak jest czysty, kwaskowaty, mleczny i odznacza się lekkim posmakiem pasteryzacji.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2018 11:06 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2018 11:06 Sławomir Mucha