Masło z Jasienicy Rosielnej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-05-08 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Jednolita masa starannie uformowana.
Kształt:
Osełka lub kostka w kształcie prostopadłościanu.
Rozmiar:
200 lub 300 g.
Barwa:
Od kremowo-śmietankowej do jasnożółtej, dopuszcza się nieznacznie intensywniejszą na powierzchni.
Konsystencja:
Konsystencja jednolita, zwarta, smarowna.
Smak:
Czysty, łagodny, lekko kwaśny, posmak pasteryzacji.
Tradycja:
Jasienica Rosielna to miejscowość położona w województwie podkarpackim. Podstawowym zajęciem okolicznych mieszkańców jest rolnictwo i hodowla zwierząt. Już przed II wojną światową, a nawet wcześniej zaczęto sprowadzać na tereny pobliskiej Jasienicy krowy rasy simentalskiej. Były to krowy dworskie, ale szybko zaczęto je hodować również i na wsiach. Wypas krów na pastwiskach trwał od kwietnia do października. Mleko od tych krów było smaczne, ale przede wszystkim tłuste, przez co doskonale nadawało się do produkcji masła. Masło w gospodarstwach wyrabiało się raz w tygodniu, a nadwyżkę mleka oddawano do pobliskiej mleczarni. Receptury wyrobu masła w mleczarni i w gospodarstwach były takie same. Nadal bardzo ważne jest, żeby przy wyrobie masła z Jasienicy Rosielnej mleko wykorzystywane do produkcji masła pochodziło od krów rasy simentalskiej wypasanych na trawach i roślinności bieszczadzkiej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 12:49 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 12:49 Sławomir Mucha