W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Masło z Jasienicy Rosielnej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-05-08 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. podkarpackim.

Wygląd:

Jednolita masa starannie uformowana.

Kształt:

Osełka lub kostka w kształcie prostopadłościanu.

Rozmiar:

200 lub 300 g.

Barwa:

Od kremowo-śmietankowej do jasnożółtej, dopuszcza się nieznacznie intensywniejszą na powierzchni.

Konsystencja:

Konsystencja jednolita, zwarta, smarowna.

Smak:

Czysty, łagodny, lekko kwaśny, posmak pasteryzacji.

Tradycja:

Jasienica Rosielna to miejscowość położona w województwie podkarpackim. Podstawowym zajęciem okolicznych mieszkańców jest rolnictwo i hodowla zwierząt. Już przed II wojną światową, a nawet wcześniej zaczęto sprowadzać na tereny pobliskiej Jasienicy krowy rasy simentalskiej. Były to krowy dworskie, ale szybko zaczęto je hodować również i na wsiach. Wypas krów na pastwiskach trwał od kwietnia do października. Mleko od tych krów było smaczne, ale przede wszystkim tłuste, przez co doskonale nadawało się do produkcji masła. Masło w gospodarstwach wyrabiało się raz w tygodniu, a nadwyżkę mleka oddawano do pobliskiej mleczarni. Receptury wyrobu masła w mleczarni i w gospodarstwach były takie same. Nadal bardzo ważne jest, żeby przy wyrobie masła z Jasienicy Rosielnej mleko wykorzystywane do produkcji masła pochodziło od krów rasy simentalskiej wypasanych na trawach i roślinności bieszczadzkiej.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.09.2018 12:49 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
19.09.2018 12:49 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}