W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Mazurek orzechowy

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-11-03 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. kujawsko-pomorskim.

mazurek orzechowy

Wygląd:

Ciasto na kruchym spodzie, płaskie, niewysokie z warstwą kremu na wierzchu, udekorowane bakaliami.

Kształt:

Placek o kształcie prostokąta lub kwadratu.

Rozmiar:

Zależnie od wielkości, szerokości blachy, w której pieczony jest kruchy spód ciasta. Bok prostokąta o długości od 20 cm do 40 cm.

Barwa:

Kruchy spód ciasta przyjmuje barwę złocistobrązową lub złocistą. Wierzch z masy o jasnobrązowej, beżowej barwie.

Konsystencja:

Ciasto o kruchej konsystencji i gęstym kremie.

Smak:

Ciasto bardzo słodkie o zapachu i aromacie orzechów włoskich.

Tradycja:

Mazurek to wypiek o wyjątkowych walorach smakowych, znany od kilku wieków i szczególnie związany z tradycją Świąt Wielkiej Nocy. Suto zastawione stoły potrawami zarówno mięsnymi, z jaj, ale także deserami, których przykładem, obok babki drożdżowej, jest właśnie mazurek. Istnieją różne jego odmiany. Na Kujawach we wsi Kaniewo popularne było przygotowywanie mazurka z masą orzechową. Związane to było z dużą ilością rosnących drzew orzecha włoskiego, który jest głównym składnikiem nadającym aromat i smak mazurkowi. Podstawą przygotowania mazurka jest kruchy placek oraz duża ilość bakalii. Przygotowanie mazurka jest bardzo pracochłonne z uwagi na fakt, że oddzielnie należy przygotować ciasto oraz masę, a na końcu wszystko połączyć. Charakterystyczną cechą mazurka są dekoracje wykonywane na wierzchu masy z orzechów włoskich oraz bakalii.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
21.09.2018 12:36 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
21.09.2018 12:36 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}