Miód akacjowo-malinowy
28.11.2019
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-11-27 w kategorii Miody w woj. lubelskim.
Wygląd
Gęsta, lepka ciecz (patoka), która w miarę upływu czasu ulega krystalizacji i przemienia się w tzw. krupiec
Kształt
Przyjmuje kształt opakowania
Wielkość
Miód rozlewany jest w słoiki o pojemności 315, 450 i 900 ml
Barwa
Kolor jasno-złocisty, jaśniejący po skrystalizowaniu do koloru prawie białego
Konsystencja
Płynna (patoka) lub po skrystalizowaniu tzw. krupiec, o drobnych kryształach
Smak i zapach
Łagodny smak i delikatny aromat
Tradycja
Miód pszczeli cieszył się uznaniem już w czasach starożytności. Życie pszczół obserwowano z zainteresowaniem, a miód stanowił dobro gospodarcze i był ważnym elementem lecznictwa.
Na terenach Polski w epoce neolitu nastąpił wzrost liczby ludności co spowodowało znaczne rozwinięcie się osadnictwa. Skupiska ludzkie miały duże zapotrzebowanie na miód, co sprzyjało rozwojowi bartnictwa. Bartnictwo stało się jedną z najważniejszych dziedzin ówczesnej gospodarki.
Gmina Karczmiska położona jest w południowo-zachodniej części województwa lubelskiego, w powiecie Opole Lubelskie. Znaczna część gminy leży na granicach Kazimierskiego Parku Krajobrazowego. Obszar gminy to region typowo rolniczy. Ze względu na sprzyjające warunki, na terenie gminy funkcjonuje duża ilość pasiek. W większości są to niewielkie, przydomowe pasieki gospodarujące na tradycyjnych, drewnianych ulach.
Pokaźne plantacje malin oraz znajdujące się w ich pobliżu dziko rosnące drzewa, kwitnącej w tym samym okresie robinii akacjowej dają bogatą bazę pożytkową. Sprzyja to pozyskiwaniu, wyjątkowego miodu akacjowo-malinowego, którego zdobycie w innych regionach Polski jest praktycznie nieosiągalne.
Miód akacjowo-malinowy to nektarowy krupiec o delikatnym zapachu i jasno-złocistym kolorze. Miód ten jest szczególnie lubiany przez dzieci, nazywany „miodem landrynkowym”. Doskonale nadaje się do sporządzania napojów orzeźwiających i słodzenia, ma także szerokie zastosowanie w kuchni i profilaktyce odpornościowej.