W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miód akacjowy

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-12-19 w kategorii Miody w woj. lubuskim.

Wygląd:

Na początku w postaci płynnej, tak zwana patoka. Z czasem, bardzo powoli, ulega krystalizacji.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, najczęściej słoiki o pojemności 250, 500, 1100 ml.

Barwa:

Bardzo jasna, jasnosłomkowa albo żółto-słomkowa. Po krystalizacji najczęściej biała albo jasnożółta.

Konsystencja:

Płynna, po krystalizacji stała.

Smak:

Słodki, delikatny z charakterystycznym bardzo intensywnym zapachem kwiatów robinii akacjowej.

Tradycja:

Pszczelarstwo na Ziemiach Lubuskich jest tradycją wielopokoleniową. Duży wkład w propagowanie pszczelarstwa i jego rozwój na tych terenach wnieśli repatrianci z Kresów wschodnich. Wielu z nich przybywając na te tereny przywiozło z sobą ule wraz z rodzinami pszczelimi, od których zaczynali rozwój swoich pasiek. Całą wiedzę dotyczącą nazewnictwa sprzętu pszczelarskiego, sposobu dbania o rodziny pszczele oraz sposobu pozyskiwania miodu przekazywali swoim potomkom, którzy podtrzymują tę tradycję do dnia dzisiejszego. W latach 60-tych powstał wojewódzki Związek Pszczelarzy w Zielonej Górze. Dziś jest to zrzeszenie, którego członkami są pszczelarze, działający poprzez terenowe Koła Pszczelarzy, aktualnie jest ich 20 z 699 członkami. Miód akacjowy pozyskiwany jest z kwiatów robinii akacjowej. Na Ziemi Lubuskiej, w Cigacicach pomiędzy Sulechowem a Zieloną Górą znajduje się największy jednogatunkowy las Robinii Akacjowej. Pozyskiwany miód akacjowy z tych terenów jest w szczególności poszukiwany ze względu na jego czystość. Ta odmiana miodu zawiera znaczne ilości fruktozy. W smaku ten miód jest słodki oraz delikatny, ponadto charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem kwiatów robinii akacjowej. Miód ten ma barwę bardzo często określaną jako jasnosłomkowa, czy też żółto-słomkowa. Natomiast po krystalizacji najczęściej przybiera on barwę białą albo jasnożółtą. Niemniej jego krystalizacja przebiega bardzo powoli i miód przechowywany przez kilka miesięcy może mieć postać płynną. Inhibina będąca składnikiem tego miodu przyczynia się do tego, iż działa on bakteriostatycznie. Dzięki niej miód jest skutecznym lekiem na przeziębienia i stany zapalne gardła. Polecany jest on też na wszelkiego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
18.07.2018 12:03 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
18.07.2018 12:03 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}