Miód kaszubski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-12 W kategorii Miody W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Podawany w opakowaniach szklanych lub w plastrach
Kształt:
Przybiera kształt opakowania
Rozmiar:
Opakowania od 0,3-1,5 l;
Barwa:
Barwa od jasnożółtej do brązowozielonej (bursztynowej) zależnie od rodzaju: wielokwiatowy i nektarowo-spadziowy.
Konsystencja:
Gęstej cieczy z czasem krystalizującej.
Smak:
Smak słodki z gorzkawym posmakiem o silnym specyficznym aromacie roślin występujących na terenie Kaszub.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wielowiekową tradycję pszczelarstwa na terenie Pomorza Gdańskiego potwierdzają zarówno źródła pisane, jak i znaleziska archeologiczne. Informacje o miodzie, pszczołach i pszczelarzach znajdujemy w najstarszych przekazach historycznych. Olbrzymie kompleksy miododajnych lasów, o których wspominają przybywający w naszych ziemiach kupcy i podróżnicy sprawiały, że ziemie nasze postrzegano jako jedną wielką pasiekę. Stwarzało to doskonałe warunki dla rozwoju bartnictw. Obfitość rosnących w nich roślin dawała pszczołom należyty pożytek.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl