Miód kurpiowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-06-10 w kategorii Miody w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Miód płynny lub skrystalizowany pochodzący z nektaru roślin z ewentualnym dodatkiem spadzi.
Kształt:
Zależy od kształtu naczynia.
Rozmiar:
Zależy od wielkości naczynia.
Barwa:
Krystalizuje średnio- i drobnoziarniście, posiada zabarwienie od jasnożółtego, słomkowego do brązowego z zielonkawymi refleksami.
Konsystencja:
Konsystencja miodu przed krystalizacją jest gęsta, płynna oraz lepka.
Smak:
Miód ma intensywny aromat ze specyficznym korzennym zapachem i delikatny lekko słodki smak.
Dodatkowe Informacje:
Zielonkawe refleksy są cechą wskazującą na udział spadzi w miodzie.
Tradycja:
Tradycje pszczelarstwa na Kurpiach Zielonych i Kurpiach Białych sięgają XV wieku. Dobrze znane i udokumentowane są kultywowane przez pszczelarzy – spadkobierców bartników. Miody kurpiowskie docierały na dwory królewskie i książęce, a także do klasztorów i dworów magnackich. Przednia jakość tych miodów była przyczyną nadawania kurpiowskim bartnikom przywilejów, a miód i jego pozyskiwanie chronione były regaliami – królewskimi certyfikatami. Już w 1401 r. książę Janusz Mazowiecki wydał regale uznawane za pierwsze regale bartne określające statutem zasady funkcjonowania bartników, ich prawa, ale przede wszystkim obowiązki.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 11:40 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:40 Sławomir Mucha