W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miód kurpiowski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-06-10 w kategorii Miody w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Miód płynny lub skrystalizowany pochodzący z nektaru roślin z ewentualnym dodatkiem spadzi.

Kształt:

Zależy od kształtu naczynia.

Rozmiar:

Zależy od wielkości naczynia.

Barwa:

Krystalizuje średnio- i drobnoziarniście, posiada zabarwienie od jasnożółtego, słomkowego do brązowego z zielonkawymi refleksami.

Konsystencja:

Konsystencja miodu przed krystalizacją jest gęsta, płynna oraz lepka.

Smak:

Miód ma intensywny aromat ze specyficznym korzennym zapachem i delikatny lekko słodki smak.

Dodatkowe Informacje:

Zielonkawe refleksy są cechą wskazującą na udział spadzi w miodzie.

Tradycja:

Tradycje pszczelarstwa na Kurpiach Zielonych i Kurpiach Białych sięgają XV wieku. Dobrze znane i udokumentowane są kultywowane przez pszczelarzy – spadkobierców bartników. Miody kurpiowskie docierały na dwory królewskie i książęce, a także do klasztorów i dworów magnackich. Przednia jakość tych miodów była przyczyną nadawania kurpiowskim bartnikom przywilejów, a miód i jego pozyskiwanie chronione były regaliami – królewskimi certyfikatami. Już w 1401 r. książę Janusz Mazowiecki wydał regale uznawane za pierwsze regale bartne określające statutem zasady funkcjonowania bartników, ich prawa, ale przede wszystkim obowiązki.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 11:40 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 11:40 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}