Miód lipowo‑spadziowy Ziemi Cieszyńskiej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-05-05 W kategorii Miody w województwie śląskim
Wygląd:
W postaci płynnej – złocisto-brązowy;
Kształt:
Rozmiar:
Miód pakowany jest w słoiki o pojemności 450 ml i 900 ml.
Barwa:
Postać płynna – złocisto-brązowa;
Konsystencja:
Ciecz gęsta, po skrystalizowaniu drobnoziarnista, krupowata;
Smak:
Miód jest słodki i przyjemny w smaku;
Dodatkowe Informacje:
Miód lipowo-spadziowy wykazuje działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, napotne, przeciwgorączkowe, aseptyczne, uspakajające i przeciwskurczowe. Stosowany jest również w chorobach dróg moczowych oraz nerwicach.
Tradycja:
Święty Otton (1060-1139), tak napisał o Polanach „…nie dbali o wino, mając w piwie i miodzie wyborne napoje (…)” (Irena Gumowska, Pszczoły i ludzie, 1986, s. 166). Od dawien dawna na terenie dzisiejszej Polski wybierano pszczołom miód. Najpierw prymitywnie „podbierano” dzikim pszczołom, a dopiero potem rozwinęło się bartnictwo, czyli hodowla pszczół w barciach, aż wreszcie – pasiecznictwo. Polskie pszczelarstwo zaczęło rozwijać się w okresie średniowiecza.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl