W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miód lipowo‑spadziowy Ziemi Cieszyńskiej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-05-05 W kategorii Miody w województwie śląskim

Wygląd:

W postaci płynnej – złocisto-brązowy;

Kształt:

Rozmiar:

Miód pakowany jest w słoiki o pojemności 450 ml i 900 ml.

Barwa:

Postać płynna – złocisto-brązowa;

Konsystencja:

Ciecz gęsta, po skrystalizowaniu drobnoziarnista, krupowata;

Smak:

Miód jest słodki i przyjemny w smaku;

Dodatkowe Informacje:

Miód lipowo-spadziowy wykazuje działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, napotne, przeciwgorączkowe, aseptyczne, uspakajające i przeciwskurczowe. Stosowany jest również w chorobach dróg moczowych oraz nerwicach.

Tradycja:

Święty Otton (1060-1139), tak napisał o Polanach „…nie dbali o wino, mając w piwie i miodzie wyborne napoje (…)” (Irena Gumowska, Pszczoły i ludzie, 1986, s. 166). Od dawien dawna na terenie dzisiejszej Polski wybierano pszczołom miód. Najpierw prymitywnie „podbierano” dzikim pszczołom, a dopiero potem rozwinęło się bartnictwo, czyli hodowla pszczół w barciach, aż wreszcie – pasiecznictwo. Polskie pszczelarstwo zaczęło rozwijać się w okresie średniowiecza.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}