W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miód nadbużański

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-04-01 w kategorii Miody w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Miód płynny (patoka) lub skrystalizowany (krupiec) pochodzący z nektaru roślin z ewentualnym dodatkiem spadzi.

Kształt:

Zależy od kształtu naczynia.

Rozmiar:

Zależy od pojemności naczynia.

Barwa:

Barwa miodu przechodzi od koloru jasno-słomkowego do herbacianego w zależności od pory zbiorów.

Konsystencja:

Płynna, ulegająca krystalizacji, tworząc średniej wielkości kryształki.

Smak:

Smak słodki, łagodny i delikatny z różnym posmakiem w zależności od terminu zbioru. Zapach kwiatowy, w zależności od pożytku, z którego pochodzi.

Tradycja:

We wszystkich kulturach świata miód uważano za lekarstwo ciała i duszy. Sprawdziło się więc życzenie Hipokratesa „by pokarm był lekiem, a lek pokarmem”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 11:42 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 11:42 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}