Miód nadbużański
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-04-01 w kategorii Miody w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Miód płynny (patoka) lub skrystalizowany (krupiec) pochodzący z nektaru roślin z ewentualnym dodatkiem spadzi.
Kształt:
Zależy od kształtu naczynia.
Rozmiar:
Zależy od pojemności naczynia.
Barwa:
Barwa miodu przechodzi od koloru jasno-słomkowego do herbacianego w zależności od pory zbiorów.
Konsystencja:
Płynna, ulegająca krystalizacji, tworząc średniej wielkości kryształki.
Smak:
Smak słodki, łagodny i delikatny z różnym posmakiem w zależności od terminu zbioru. Zapach kwiatowy, w zależności od pożytku, z którego pochodzi.
Tradycja:
We wszystkich kulturach świata miód uważano za lekarstwo ciała i duszy. Sprawdziło się więc życzenie Hipokratesa „by pokarm był lekiem, a lek pokarmem”.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 11:42 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:42 Sławomir Mucha