Miód nektarowo-spadziowy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-03-17 w kategorii Miody w woj. lubuskim.
Wygląd:
Płynna lub skrystalizowana substancja zebrana od pszczoły z nektaru i spadzi liściastej.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Ciemno-brunatny, z zielonkawym odcieniem.
Konsystencja:
Gęsta, lepka ciecz, w trakcie krystalizacji przyjmuje postać średnioziarnistą.
Smak:
Lekko cierpki korzenny smak, możliwy wyczuwalny aromat kwiatowy.
Tradycja:
W tradycji ludowej miód zawsze symbolizował dobro, piękno, bogactwo i prawdę. Tradycja nadwarciańskiego nektarowo-spadziowego miodu jest bardzo silnie zakorzeniona w regionie z uwagi na fakt, że powstaje on na bardzo korzystnym terenie. Północna część województwa lubuskiego wszak należy do bardzo czystych ekologicznie terenów w Polsce, a okolice wsi Gostkowice położone przy samej Warcie bogate są w miododajną roślinność. Miód nektarowo-spadziowy zawdzięcza swoją specyfikę pozyskiwaniu pożytku z wierzby, topoli, klonu, leszczyny, ale również trzciny z nadwarciańskich łąk, nektar natomiast głównie z kwiatów drzew owocowych, koniczyny białej, trawy, kwiatów łąkowych, a także wodnych – grzebienia białego, grążela żółtego. Spadź trzcinowa i nektar kwiatowy decydują głównie o specyfice nadwarciańskiego miodu nektarowo-spadziowego. Łączy on w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych z aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych. Z uwagi na swoją popularność w regionie miód nektarowo-spadziowy był wystawiany na Jarmarku Świętego Michała w Gorzowie Wielkopolskim, ponadto corocznie prezentowany jest na Lubuskim Święcie Chleba w Bogdańcu oraz Lubuskim Miodobraniu w Lubiszynie. Tradycje pszczelarskie są żywe w Gostkowicach oraz jego sąsiedztwie po dziś dzień, a miód nektarowo-spadziowy produkuje się tutaj z zachowaniem tradycyjnych receptur.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 12:07 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 12:07 Sławomir Mucha