Miód ze spadzi iglastej z Harbutowic
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-06-19 w kategorii: Miody w województwie małopolskim.
Wygląd:
Miód pszczeli w postaci płynnej (patoka) lub skrystalizowanej (krupiec).
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Wielkość:
W zależności od naczynia, najczęściej słoiki szklane o pojemności 0,5 l oraz 0,9 l.
Barwa:
W postaci płynnej barwa szarozielona poprzez bursztynowo zieloną, po czarną. Po skrystalizowaniu jaśnieje przyjmując barwę szarobrązową.
Konsystencja:
W postaci płynnej konsystencja gęsta i lepka. Po skrystalizowaniu przeciętna twardość
Smak:
Smak łagodny, mało słodki, lekko żywiczny. Zapach korzenny, żywiczny.
Tradycja:
W Harbutowicach pszczelarstwo popularne było co najmniej od 150 lat. Zachowane źródła archiwalne z drugiej połowy XIX w. opisując miejscowe zwyczaje bożonarodzeniowe, wskazują na ważną w tym czasie rolę miodu i wosku z przydomowych pasiek. W XX w. wielu harbutowiczan posiadało pasieki, zwykle z kilkoma ulami skrzynkowymi. Pszczelarstwo bardzo często było i nadal pozostaje zajęciem dziedziczonym, przechodzącym z ojca na syna. Szacunek dla tradycji i świadomość ciągłości pokoleniowej nadal odgrywa wśród miejscowych pszczelarzy dużą rolę, często też korzystają z doświadczenia starszych. Niektórzy przechowują także ule i narzędzia starego typu, jako cenną pamiątkę po przodkach oraz atrakcję turystyczną. Choć nadal stosowane są tradycyjne metody pozyskiwania miodu, wielu pszczelarzy wprowadza zmiany związane z postępem technologicznym oraz rozwojem wiedzy na temat pszczół, co korzystnie wpływa na jakość miodu. W Harbutowicach pozyskiwane są miody nektarowe i spadziowe. Jednak za charakterystyczny uznawany jest miód ze spadzi iglastej. Surowcem do jego produkcji jest spadź jodłowa z domieszką sosnowej, czyli sok roślinny przefiltrowany przez mszyce i wydalony przez nie w postaci lepkiej, słodkiej cieczy. Występujące w niej garbniki, żywice oraz inne związki nadają jej intensywny smak, barwę oraz aromat. Pszczoły zbierając krople spadzi, wzbogacają je w wydzieliny z gruczołów ślinowych i przenoszą do gniazda. Tam płyn przekazywany jest robotnicom i dojrzewa w komórkach plastrów. Walory smakowe pozyskanego miodu spadziowego oraz duża ilość składników mineralnych sprawiają, że miód ze spadzi iglastej cieszy się uznaniem smakoszy oraz traktowany jest jako wizytówka Harbutowic.
- Ostatnia modyfikacja:
- 11.07.2018 09:29 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 11.07.2018 09:29 Iwona Chromiak