W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miody ze Wzgórz Świeszewskich

22.08.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-05-30 w kategorii Miody w woj. zachodniopomorskim.

Miody ze Wzgórz Świeszewskich

Wygląd:

Produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego w postaci płynnej lub skrystalizowanej.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, najczęściej słoiki o pojemności 0,5 lub 1 kg.

Barwa:

Od kremowej do ciemnobrązowej w zależności od rodzaju nektaru zebranego przez pszczoły.

Konsystencja:

Konsystencja płynna (patoka), po skrystalizowaniu drobnoziarnista (krupiec).  

Smak:

Smak słodki, w zależności od zebranego pożytku.

Dodatkowe informacje:

Rodzaje miodów: rzepakowy, mniszkowy, wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, faceliowy, spadziowy, nawłociowy.

Tradycja:

„Wzgórza Świeszewskie” to potoczna nazwa obejmująca swoim zasięgiem trzy najwyższe wzniesienia (Piaskową Górę, Górę Bukowiec oraz Górę Wyżynka) występujące na terenie gminy Gryfice, w okolicy wsi Świeszewo. Są to tereny całkowicie wolne od przemysłu, na których występują chronione gatunki roślin i zwierząt. Obszar ten jest oznaczony w gminie Gryfice jako szczególnie cenny ekologicznie, co przekłada się na wysoką jakość miodu pochodzącego z tego obszaru. Pierwszych wzmianek o miodach wytwarzanych na tych terenach można doszukać się już w czasach średniowiecznych, kiedy to kupcy organizowali skup różnych produktów takich jak: zboża, wosk, skóry, smoły, konopie, mięsa i miody. Wymiana gryfickich towarów była szeroko rozwinięta, a z eksportem tych towarów wiązały się doroczne targi odbywające się w Gryficach. Do największych z tego rodzaju targów należały: jarmark św. Gawła (10 października), targi miodowe (30 września) oraz targi drobiarskie. W końcu XVIII w. w Gryficach powstał kolejny jarmark – jesienny pszczelarski. Tradycja wytwarzania miodów na tych terenach szerzej rozwinęła się w latach 40. XX w., kiedy to na tereny gminy Gryfice przybyli pierwsi osadnicy powojenni. W nowopowstających pasiekach wytwarzano miody nektarowe: rzepakowy, mniszkowy, lipowy, akacjowy, spadziowy, nawłociowy oraz wielokwiatowy. Obecnie tradycje wytwarzania miodów kontynuuje kolejne pokolenie pszczelarzy ze Świeszewa. Miód pochodzący z tych terenów w 2016 roku zajął I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.  

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
22.08.2018 10:16 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
22.08.2018 10:17 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}