Mleko gdańskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-19 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Puszysta, biała pianka.
Kształt:
Dowolny.
Rozmiar:
Dowolna.
Barwa:
Barwa biała.
Konsystencja:
Miękka, delikatna, puszysta.
Smak:
Smak słodko-kwaśny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Przepis na przygotowanie deseru pod nazwą mleko gdańskie odnajdujemy w książce N. Bojarskiej „Dobra wieść niosą jeść” z 1979 roku, traktującej o tradycjach polskiej kuchni od wieków średnich po współczesne czasy. Deser ten przyrządzany jest z migdałów, gęstej śmietany i cukru. Jak podaje J. Samp w swym „Gdańskim Bedekerze”, wszelkie nowinki kulinarne docierały do Gdańska wcześniej niż do innych miast Rzeczypospolitej: „Już od wieku XVI pojawiają się towary kolonialne wśród nich rozmaite przyprawy w rodzaju pieprzu, cynamonu, goździków, anyżu gałki muszkatołowej… W następnym stuleciu zaczęto sprowadzać na dużą skalę egzotyczne owoce, głównie pomarańcze, cytryny i figi. Coraz popularniejsze stają się migdały, a nawet kasztany jadalne”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl