„Modro kapusta” – sałatka z czerwonej kapusty
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Poszatkowana w grubsze „piórka” kapusta, cebula i jabłko pokrojone w kosteczkę, skwarki z boczku wędzonego
Kształt:
W zależności od naczynia
Rozmiar:
W zależności od naczynia
Barwa:
Zabarwienie czerwone z odcieniem fioletu, cebulka i jabłko kremowe, skwarki z boczku jasnobrązowe
Konsystencja:
Luźna, podczas nakładania rozsypuje się
Smak:
Lekko winna, wyczuwalny smak jabłka i cebulki oraz wędzonego boczku
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Szczególnie ważną rolę w kuchni śląskiej odgrywała kapusta. Twarde i duże główki kapusty białej i modrej przechowywano w stanie świeżym do Godów. Inne trochę mniej dorodne szatkowano i ubijano w kamiennych garach lub beczkach.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl