Nalewka deptucha
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-08-28 w kategorii Napoje w woj. lubuskim.
Wygląd:
Napój alkoholowy z dodatkiem mleka koziego.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Żółto-biała.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Orzeźwiający z posmakiem mleka.
Tradycja:
Nalewki przygotowywane na bazie koziego mleka i alkoholu posiadają w Polsce bardzo długą tradycję. Głównie przyrządzane były w rodzinach mających szlacheckie lub ziemiańskie korzenie. W XVIII i XIX wieku rozpowszechniły się jako domowe napitki o walorach między innymi leczniczych. Nieprzypadkowo na wyposażeniu każdego szanującego się dworku było specjalne pomieszczenie lub szafa do przechowywania specjałów, przypraw, lekarstw i alkoholi typu nalewek. W województwie lubuskim bardzo popularne jest przygotowywanie nalewki z owoców cytryny, pigwy lub pigwowca z dodatkiem mleka koziego. Dzięki dodatkowi mleka koziego cała nalewka staje się bardziej delikatna i subtelna w smaku. Taka nalewka przygotowywana jest w regionie lubuskim pod nazwą nalewka deptucha. Nazwa pochodzi od sposobu przygotowywania owoców, które powinny zostać ugniecione, zmiażdżone, a nie pokrojone. „Oczyszczaliśmy owoce, zasypywaliśmy cukrem. Jak puściły soki to ugniataliśmy tłuczkiem aby zrobić miazgę. Zalewaliśmy mlekiem i spirytusem. Odstawialiśmy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować należy. Nalać do butelek i odstawić na 6 miesięcy w ciemne miejsce” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Siedlisko). Nalewka deptucha spożywana jest podczas różnych okazji, zarówno spotkań z rodziną czy ze znajomymi.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 13:12 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 13:12 Sławomir Mucha