Nalewka dereniówka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-03-29 w kategorii Napoje w woj. łódzkim.
Wygląd:
Ciecz klarowna o intensywnie czerwonym zabarwieniu.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Intensywnie czerwona, przezroczysta.
Konsystencja:
Lepka ciecz, trochę zawiesista.
Smak:
Lekko słodki smak, zakończony cierpkością, lekko ściągający. Zapach alkoholowy z lekką nutą owocową.
Tradycja:
Nalewka to alkohol o mocy 40-45%, zawierający często sok owocowy lub wyciąg z ziół, sporządzony przez zalanie alkoholem owoców świeżych lub suszonych albo ziół i osłodzona syropem. Do sporządzania nalewek potrzebna jest nie tylko znajomość przepisu, ale także doświadczenie, które pozwala na odpowiednie przygotowanie składników oraz odpowiednie przeprowadzenie całego procesu nastawiania nalewki. W okolicach rzeki Mrogi bardzo popularne było przygotowywanie nalewek z owoców derenia, którego krzewy porastały nadmrożańskie tereny od ponad 50 lat. Do sporządzenia nalewki używano przejrzałych owoców derenia, zbieranych spod krzewów w lesie Rogowskim. Owoce musiały być w pełni dojrzałe, świeże, nieuszkodzone. Bardzo ważne było zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy ilością owoców a ilością alkoholu. Początkowo do przygotowania nalewek używano samogonu, a później także gorzelnianego spirytusu, choć znawcy uważają, że nalewka zrobiona na bimbrze lepiej oddaje smak i aromat ziół lub owoców. Nalewka dereniówka potrzebowała dużo czasu, żeby stać się gotowa do picia. Najlepsza była po około rocznym dojrzewaniu, dlatego spożywano ją tylko na święta i większe uroczystości. Z czasem stała się nieodzownym elementem festynów, wystaw i targów organizowanych na terenie województwa łódzkiego.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 13:43 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 13:43 Sławomir Mucha