Nalewka z czarnej porzeczki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-06-15 w kategorii Napoje w woj. łódzkim.
Wygląd:
Ciecz o świetlistym ciemnorubinowym kolorze.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Ciemnorubinowa.
Konsystencja:
Zawiesista, lepka ciecz.
Smak:
Lekko słodki, smak czarnej porzeczki, napój alkoholowy.
Tradycja:
Powiat brzeziński położony jest w województwie łódzkim i ma charakter typowo rolniczy. Znajduje się tam wiele małych gospodarstw, których mieszkańcy kultywują rodzinne tradycje. Widoczne jest to szczególnie w przygotowywaniu przeróżnych potraw, a także napojów na bazie lokalnych surowców. Do takich produktów można zaliczyć nalewki, które wytwarzane są od wiosny do jesieni z owoców pochodzących z lasów bądź przydomowych ogrodów. Wśród nich wyróżnić można nalewki owocowe, korzenne, ziołowe, miodowe i wiele innych. Popularna na tym terenie jest nalewka wytwarzana z owoców czarnej porzeczki. Do jej przygotowania potrzebne są: „Dorodne i dojrzałe owoce, odpowiednia ilość składników” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami powiatu brzezińskiego). Owoce zbierane są zazwyczaj z przydomowych ogrodów mieszkańców Ziemi Brzezińskiej. Odpowiednio dobrane i umyte owoce czarnej porzeczki wsypywane są do szklanego naczynia i zalewane spirytusem. Tak przygotowane naczynie z owocami leżakuje około trzech miesięcy. Po tym okresie zlewany jest alkohol, a owoce zasypywane cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, wszystko łączone jest z wcześniej zlanym alkoholem. Tak przygotowana nalewka przelewana jest do odpowiednich naczyń i odstawiana na okres sześciu miesięcy w ciemnym miejscu. Najlepszy smak osiąga po około dwóch latach. Obecnie nalewka z czarnej porzeczki spożywana jest niezależnie od pory roku czy święta. „Kiedyś była napitkiem świątecznym ze względu na zawartość wit. C w owocach porzeczki czarnej większe znaczenie miała w okresie zimowym” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami powiatu brzezińskiego).
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 13:39 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 13:39 Sławomir Mucha