Nalewka z płatków róży
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-06-24 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Aromatyczna ciecz z płatków róży.
Kształt:
Przybiera kształt naczynia.
Rozmiar:
W zależności od pojemności naczynia.
Barwa:
Brązowo-bordowy.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Intensywny różany.
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu 30-35%.
Tradycja:
Gmina Końskowola jest tzw. „zagłębiem szkółkarskim” słynącym z uprawy drzew i krzewów owocowych oraz ozdobnych. Kwiatowe pola róż, zarówno tych dekoracyjnych, jak i smakowych zajmują wiele hektarów. Historia szkółkarstwa i produkcji ogrodniczej w Gminie Końskowola sięga początków XIX wieku, kiedy to Izabela Czartoryska w Pożogu, należącym do tzw. „klucza końskowolskiego”, założyła ogród w stylu angielskim oraz pierwszą szkółkę drzew i krzewów. Wielowiekowa tradycja uprawy zaowocowała różnymi metodami wykorzystania zarówno płatków róż, jak i ich owoców. Przetwory z róży stanowią cenne źródło witaminy C, a kwiaty służą do wyrobu konfitur, przecierów oraz nalewek.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl