W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nalewka żenicha

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-07-18 w kategorii Napoje w woj. podlaskim.

Wygląd:

Ciemnobordowa ciecz.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Ciemnobordowa.

Konsystencja:

Lekko gęsta i lepka, płynna.

Smak:

Bukiet aromatów, owoców i ziół, lekko słodki i mocny o ziołowym zapachu.

Tradycja:

Historia nalewki o nazwie żenicha sięga 1870 roku i związana jest z regionem krańców Podlasia i Białorusi. Żenicha to napój alkoholowy o lekko słodkim i mocno ziołowym zapachu. Produkowana jest poprzez naturalną destylację soków z owoców, ziół, alkoholu, cukru i miodu. Surowce wykorzystywane do produkcji nalewki to: mniszek lekarski, pędy sosnowe, mięta, malina, pigwa, aronia, dzika róża, czarny bez, miód, cukier, woda oraz spirytus 95%. Wszystkie produkty zbierane są zgodnie z cyklem pór roku. Powinny być zdrowe i dojrzałe, zbierane w słoneczne dni z dala od przemysłu i dróg. Po zebraniu są dokładnie myte i oczyszczone z zanieczyszczeń, pestek. Przygotowane składniki umieszczane zostają w słojach od 2 tygodni do miesiąca w zależności od użytych składników. W słonecznym miejscu pędy sosny, malinę, pigwę, które zalane zostają syropem z cukru i wody, w ciemnym miejscu pozostałe składniki zalane alkoholem. Owoce miękkie i zioła nastawiane są na okres 2 tygodni, a twarde na miesiąc do czasu puszczenia soku. Następnie wszystko jest odcedzane, a soki przelewane do dużego gąsiora i zaprawiane miodem i resztą alkoholu. W gąsiorze nalewka powinna stać od 3 do 4 miesięcy. Cały proces trwa około 9 miesięcy. Po tym czasie wszystko zostaje przefiltrowane przez gazę i rozlewane do małych butelek. Po 3 tygodniach następuje kolejne filtrowanie przez gazę i nalewka odstawiana jest w ciemne miejsce. Receptura nalewki była przekazywana z pokolenia na pokolenie i owiana tajemnicą. Dawniej ludzie żywili się tym, co sami zasiali, zebrali i wyhodowali. Młode panny zbierały owoce, zioła i kwiaty, a ich matki i babki sporządzały z nich nalewkę żenichę. Wierzono, że nalewka posiada tajemne właściwości. Wystawiona w oknie domu, w którym jest na wydaniu młoda panna, przyciągnie najlepszego kandydata na męża. „Nim dojrzeje ta nalewka, za mąż wyjdzie każda dziewka” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Krynki). Kawaler, który został poczęstowany nalewką, miał bardzo duże szanse na zostanie szczęśliwym małżonkiem. Żenicha to nalewka, która zawiera bogactwo witaminy C, potasu, magnesu, krzemienia, żelaza, garbników i flawonoidów oraz cukrów i węglowodanów. „Nalewkę w moim domu uznawaliśmy jako lekarstwo, które wzmacniało organizm w czasie choroby. Wszyscy z okolicznych domów ją robili z pokolenia na pokolenie. Leków wtedy nie było, ludzie nie znali tego, leczyli się domowymi sposobami” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Krynki).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.07.2018 11:40 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.07.2018 11:40 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}