Napój jałowiec z Piotrkowa Trybunalskiego
06.08.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-07-24 w kategorii Napoje w woj. łódzkim.
Wygląd:
Bezalkoholowy klarowny płyn o barwie brunatno-brązowej.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
Najczęściej butelki o pojemności od 330 do 1250 ml.
Barwa:
Brunatno – brązowa z odcieniem ciemnej czerwieni.
Konsystencja:
Płynna, może występować naturalny osad.
Smak:
Smak lekko cierpki, słodki z delikatnym posmakiem malin, kawy oraz karmelu, zapach lekko chmielowy zbliżony do zapachu piwa.
Tradycja:
Piotrków Trybunalski leży w województwie łódzkim, w zachodniej części Równiny Piotrkowskiej. Dominują tam piaszczyste równiny o znacznym zalesieniu, na których rosną krzewy jałowca. Owoce jałowca - szyszkojagody, miejscowa ludność wykorzystywała do różnych celów. Dojrzałe owoce jałowca zbierano jesienią, we wrześniu i październiku. Wykorzystywano je w medycynie ludowej do sporządzania mieszanek ziołowych, które stosowano w chorobach układu moczowego lub w zaburzeniach trawienia. Wykorzystywane były również do sporządzania napojów leczniczych oraz orzeźwiających bezalkoholowych napojów z dodatkiem chmielu. Napój na bazie jałowca z dodatkiem chmielu sporządzano podobnie jak piwo, lecz nie poddawano fermentacji. Był wytwarzany głównie na własny użytek, jako alternatywa dla piwa. Dodawano do niego cukier, czasami soki z owoców, karmel. Warzono go podobnie jak piwo, gotując w wodzie szyszki chmielu i owoce jałowca, a uzyskaną brzeczkę mieszano z wodą i cukrem. Oprócz dodatku cukru, karmelu i soków owocowych czasami dodawano także mocną kawę. Tak sporządzony napój miał doskonały smak oraz dobroczynne działanie na organizm człowieka. Napój jałowiec w Piotrkowie Trybunalskich produkowany jest według niezmienionej receptury od ponad pięćdziesięciu lat z naturalnych składników i według tej samej receptury.
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.08.2018 11:47 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 06.08.2018 11:47 Sławomir Mucha