Napój z kwiatów czarnego bzu
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-11-20 W kategorii Napoje w województwie śląskim
Wygląd:
Ciecz z widocznymi bąbelkami gazu. Po nalaniu do naczynia na górze pojawia się biała piana.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Jasnosłomkowa.
Konsystencja:
Ciecz o klarownej konsystencji.
Smak:
Kwaskowy, orzeźwiający smak z wyczuwalnymi bąbelkami gazu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W Polsce bez czarny jest rośliną pospolicie występującą „zarówno na niżu, jak i w górach, aż po regiel dolny. Rośnie w lasach, zaroślach, parkach i w pobliżu domostw” (Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”, 1987 r.). Ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie był wykorzystywany od dawna do celów leczniczych i spożywczych. Jak pisze Irena Gumowska w książce „Na co dzień i od święta” z 1986 r.: „Kiedyś czarny bez był otoczony wprost czcią. Trzeba było przed krzakiem zdejmować czapkę, pokłonić się, bo przecież leczy 12 chorób”. Z kwiatów czarnego bzu przyrządzano wiele przetworów, między innymi soki, napoje i syropy.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:40 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:40 Sławomir Mucha