Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-11-28 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca należą do największych w obrębie gatunku fasola wielokwiatowa. Są gładkie, dobrze wypełnione, jednolite w kształcie.
Kształt:
Nasiona bocznie spłaszczone o kształcie nerkowatym.
Rozmiar:
Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca są duże, o masie tysiąca nasion od 1100 do 1500 g, w zależności od warunków glebowych plantacji i przebiegu warunków meteorologicznych w okresie wegetacji.
Barwa:
Nasiona mają błyszczącą okrywę nasienną o jednolitym białym zabarwieniu.
Konsystencja:
Smak:
Zapach charakterystyczny dla dobrze wysuszonych nasion fasoli, o wilgotności około 12-14%.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Fasola jest jedną z najstarszych roślin uprawianych w Ameryce Środkowej i Południowej od ponad 7 tysięcy lat. Po odkryciu Ameryki Hiszpanie i Portugalczycy przywieźli dwa gatunki fasoli, znane i uprawiane dotychczas w całej Europie: fasolę zwyczajną (Phaseolus vulgaris L) i fasolę wielokwiatową (Phaseolus multiflorus Wild., syn. Phaseolus coccineus L) (Jasińska i Kotecki, 2003 r.). W Europie fasolę uprawiano początkowo w ogrodach botanicznych i przyklasztornych, ale wymieniana jest także jako składnik ogrodów zielarskich w projektowanych ogrodach cesarskich Karola Wielkiego.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl