Nektar świętego Eugeniusza – miód ziołowy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-11 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Kształt:
Rozmiar:
0,5 l; może być inna w zależności od opakowania
Barwa:
Jasnozłota
Konsystencja:
Lepka – galaretowata
Smak:
Smak miodu
Dodatkowe Informacje:
Posiada właściwości lecznicze
Tradycja:
Tradycja wyrobu nektaru św. Eugeniusza sięga początków przybycia Misjonarzy Oblatów do Kodnia i związana jest ściśle z tym miejscem. Od dawnych wieków zakonnicy wykorzystywali zioła i dary natury w celach leczniczych, najbardziej znani są z tego mnisi benedyktyńscy uprawiający zioła wokół swoich klasztorów oraz Ojcowie Bonifratrzy, którzy także współcześnie specjalizują się w ziołolecznictwie. Misjonarze Oblaci po przybyciu na ziemię Podlaską nie zostali w tyle zarówno ze względu na walory lecznicze jak i typowo gospodarcze, traktując nektar św. Eugeniusza jako smaczny napój. Sama nazwa pochodzi od imienia Ojca Założyciela Zgromadzenia Misjonarzy Oblatów, żyjącego we Francji na przełomie XVIII i XIX wieku – świętego Eugeniusza de Mazenoda. Eugeniusz to imię pochodzące języka greckiego znaczące tyle, co „z dobrego rodu”, „szlachetnie urodzony”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl