W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nektar świętego Eugeniusza – miód ziołowy

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-11 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Kształt:

Rozmiar:

0,5 l; może być inna w zależności od opakowania

Barwa:

Jasnozłota

Konsystencja:

Lepka – galaretowata

Smak:

Smak miodu

Dodatkowe Informacje:

Posiada właściwości lecznicze

Tradycja:

Tradycja wyrobu nektaru św. Eugeniusza sięga początków przybycia Misjonarzy Oblatów do Kodnia i związana jest ściśle z tym miejscem. Od dawnych wieków zakonnicy wykorzystywali zioła i dary natury w celach leczniczych, najbardziej znani są z tego mnisi benedyktyńscy uprawiający zioła wokół swoich klasztorów oraz Ojcowie Bonifratrzy, którzy także współcześnie specjalizują się w ziołolecznictwie. Misjonarze Oblaci po przybyciu na ziemię Podlaską nie zostali w tyle zarówno ze względu na walory lecznicze jak i typowo gospodarcze, traktując nektar św. Eugeniusza jako smaczny napój. Sama nazwa pochodzi od imienia Ojca Założyciela Zgromadzenia Misjonarzy Oblatów, żyjącego we Francji na przełomie XVIII i XIX wieku – świętego Eugeniusza de Mazenoda. Eugeniusz to imię pochodzące języka greckiego znaczące tyle, co „z dobrego rodu”, „szlachetnie urodzony”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}