W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowa dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady – aktualizacja czterech tzw. dyrektyw śniadaniowych

29.05.2024

24 maja br. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zmiany dyrektyw Rady odnoszących się do miodu, soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi. Przepisy wchodzą w życie 20 dni po publikacji w Dzienniku Urzędowym UE. Państwa członkowskie muszą wdrożyć dyrektywę do 14 grudnia 2025r. i stosować nowe przepisy od 14 czerwca 2026r.

zmiana dyrektyw śniadaniowych

Cel dyrektywy

Nowa dyrektywa aktualizuje cztery z siedmiu tzw. dyrektyw śniadaniowych, ustanowionych ponad 20 lat temu.

Celem jest m.in. zmiana składów środków spożywczych o wysokiej zawartości cukrów oraz ułatwienie konsumentom podejmowania świadomych i zdrowszych decyzji w zakresie wyboru produktów, takich jak miód, soki owocowe, dżemy i mleko konserwowane.

Co zmienia dyrektywa

Nowo opublikowana dyrektywa dotyczy przede wszystkim zmian składu, nazewnictwa i znakowania niektórych „śniadaniowych” produktów spożywczych, m.in.

  1. Zwiększa wymaganą minimalną ilości owoców używanych do produkcji dżemów i galaretek:
  • z 350g do 450g owoców na 1kg produktu w wersji podstawowej;
  • z 450g do 500g owoców na 1kg produktu w wersji „ekstra”.
  1. Rozszerza dozwolone technologie obniżania zawartości cukrów w sokach owocowych, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu konsumentów na soki tego rodzaju.
  2. Pozwala na stosowanie nazwy "sok owocowy o obniżonej zawartości cukru", jeżeli co najmniej 30% naturalnie występujących cukrów zostanie usuniętych za pomocą metod dozwolonych dyrektywą. Producenci nie będą mogli jednak używać substancji słodzących, aby zrekompensować wpływ redukcji cukru na smak, konsystencję i jakość produktu końcowego.
  3. W oznakowaniu standardowych soków owocowych umożliwia producentom stosowanie dobrowolnego komunikatu „soki owocowe zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry”, aby ułatwić konsumentom rozróżnienie między nektarami owocowymi (które mogą zawierać dodatek cukru), a sokami owocowymi (które nie mogą zawierać dodanego cukru).

Dyrektywa zezwoli również na produkcję niektórych rodzajów mleka konserwowanego częściowo lub całkowicie odwodnionego z obniżoną zawartością laktozy.

Ponadto nowe przepisy mają przeciwdziałać oszustwom związanym z miodem. Według dyrektywy etykiety miodu będą musiały wyraźnie określać kraje pochodzenia również mieszanek miodów, wraz z procentową zawartością miodu z każdego z krajów. Nowe przepisy rozpoczną również proces wprowadzania unijnego systemu identyfikowalności miodu. Dzięki tym zmianom pszczelarze oraz konsumenci będą lepiej chronieni przed zafałszowanym miodem.

W odniesieniu do soków owocowych i dżemów Komisja została zobowiązana do przygotowania sprawozdania, oceniającego wprowadzenie obowiązku etykietowania kraju pochodzenia użytych owoców, w ciągu 36 miesięcy od wejścia w życie dyrektywy, a w stosownych przypadkach – wraz z wnioskiem ustawodawczym.

Pełna treść dyrektywy jest dostępna pod linkiem.

Podstawa prawna

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie zmiany dyrektywy Rady 2001/110/WE odnoszącej się do miodu, dyrektywy Rady 2001/112/WE odnoszącej się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, dyrektywy Rady 2001/113/WE odnoszącej się do dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz dyrektywy Rady 2001/114/WE odnoszącej się do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi (Dz.U. L, 2024/1438, 24.5.2024).

{"register":{"columns":[]}}