Ocet jabłkowo-miodowy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-01-19 w kategorii Inne w woj. lubuskim.
Wygląd:
Klarowna ciecz przygotowana na bazie jabłek i miodu.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Słomkowa z odcieniem czerwieni.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Słodko-kwaśny z wyraźnym smakiem i aromatem miodu.
Tradycja:
Województwo Lubuskie posiada bardzo bogatą i złożoną historię, na którą wpływ miały liczne przesiedlenia na ww. teren mieszkańców z Kresów Wschodnich, a także zjawiska z kulturowych obszarów wielkopolski, Dolnego Śląska czy też Dolnych Łużyc. Wpływy te widoczne są zarówno w szeroko rozumianej, wielopłaszczyznowej kulturze, obrzędowości dorocznej, strojach ludowych, a także w przygotowywaniu potraw tradycyjnych. Jednym z takich właśnie przykładów interakcji kulturowych jest przepis na ocet jabłkowo-miodowy, który stał się charakterystyczny dla regionu lubuskiego. Wytwarzany jest obecnie przez wiele rodzin, mających kontakt z kresowiakami. „Jako że rodzice mieli ule pozostawione przez Niemców w gospodarstwie, a i jabłek nie brakowało to mama poprosiła o przepis babcię. Nie pamiętam, żeby w naszym domu używano innego octu niż ten jabłkowy, ten na miodzie. Był używany do sosów, sałatek, zup, przetworów (…)” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Szprotawa). Ocet jabłkowo-miodowy cieszy się dużą popularnością w województwie lubuskim i jest istotnym produktem, gdyż stanowi on często składnik wielu innych tradycyjnych potraw charakterystycznych dla regionu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 13:22 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 13:22 Sławomir Mucha