Ogórki kiszone z Handzlówki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-07-31 w kategorii Warzywa i owoce w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Gładki o błyszczącej skórce i zwięzłym miąższu.
Kształt:
Kształt ogórków jest cylindryczny, prosty.
Rozmiar:
Od 5 cm do 16 cm długości. Średnica od 3 cm do 5 cm.
Barwa:
Barwa od jasno zielonej do ciemno zielonej.
Konsystencja:
Chrupiąca.
Smak:
Smak lekko kwaśny o zapachu kopru i czosnku.
Tradycja:
Tradycja uprawy, produkcji i kwaszenia ogórków w Handzlówce przekazywana była z pokolenia na pokolenie i sięga lat 50-tych ubiegłego wieku. Prawie co drugi mieszkaniec Handzlówki zajmuje się uprawą ogórków, czosnku, kopru, a także chrzanu. Okolice Handzlówki charakteryzują się specyficznym klimatem, który ma wpływ na niepowtarzalne walory smakowe ogórków. Ogórki kiszono na dwa sposoby: na „prędko”, czyli do bezpośredniego spożycia lub na zimę. Aby ogórki szybko się zakisiły, niektóre gospodynie nacinały czubki ogórków i wzdłuż, aby mogły się szybciej „zaparzyć” i przejść solą. Do kwaszenia wykorzystuje się ogórki sadzone po 15 maja, ponieważ termin ten sprzyja szybkiemu wzrostowi ogórków, a duża wilgotność i optymalna temperatura panująca zarówno w dzień jak i w nocy sprzyja szybkiemu plonowaniu ogórków na tych terenach. Zerwane rano ogórki myje się, a następnie zalewa osoloną przegotowaną lub źródlaną wodą. Na 10 l wody daje się około 40 dag soli oraz ząbki czosnku, pasemka korzenia chrzanu, kwiat kopru tzw. „nogę”, a na wierzch układa się listek chrzanu. Ogórki kisi się w słoikach o pojemności od 1-1,5 litrów lub w dębowych beczkach, które niekiedy przekraczają pojemność 50 litrów. Twardość ogórkom zapewnia użyty chrzan, a koper i czosnek nadają im właściwy smak. Ogórki kwaszone z Handzlówki pochodzą z czysto ekologicznych terenów i uprawiane są w gospodarstwach na własne potrzeby lub do handlu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 12:56 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 12:56 Sławomir Mucha