W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ogórki konserwowe ścinawskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-04-25 w kategorii Warzywa i owoce w woj. dolnośląskim

Wygląd:

Ogórki świeże posiadają wygląd charakterystyczny dla odmian ogórków uprawianych do przetwórstwa zarówno co do zabarwienia jak i gładkości skórki. Ogórki przeznaczone do produkcji układane są pionowo w słoikach 0,9 l. Powierzchnia ogórków - bez uszkodzeń mechanicznych i plam chorobowych.

Kształt:

Kształt ogórków świeżych jest prosty, cylindryczny. Kształt nie zmienia się w procesie produkcji.

Rozmiar:

Długość ogórków świeżych przeznaczonych do produkcji wynosi 5-9 cm. Grubość nie przekracza 1/3 długości. W procesie produkcji nieznacznie się zmniejsza

Barwa:

Barwa ogórków konserwowych oliwkowo-zielona o różnych odcieniach, zależy od cech odmianowych.

Konsystencja:

Ogórki jędrne i chrupkie.

Smak:

Kwaśno-słodki z wyczuwalnym smakiem i aromatem przypraw, bez posmaków i zapachów obcych.

Tradycja:

Surowcem do wyrobu ogórków konserwowych ścinawskich są świeże ogórki pochodzące z upraw prowadzonych w małych gospodarstwach. W takich gospodarstwach ogórki uprawiane są tradycyjnymi metodami, tj. do nawożenia stosuje się wyłącznie nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego, a zbiór ogórków odbywa się ręcznie. W tak prowadzonych uprawach nie wykorzystuje się środków chemicznych. Zbiór ogórków odbywa się ręcznie. Po dostarczeniu do zakładu świeże ogórki poddawane są procesowi obróbki. Jako dodatek do produkcji ogórków konserwowych stosuje się mieszankę ziołową, w skład której wchodzą: koper, marchew, gorczyca, chrzan – produkty te są nabywane również od rolników prowadzących gospodarstwa rodzinne.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
11.07.2018 13:28 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
11.07.2018 13:28 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}