Ogórki Kwaszone „Narwiańskie”
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-07 w kategorii Warzywa i owoce w woj. podlaskim.
Wygląd:
Wygląd ogórka kwaszonego jest taki sam, jak surowca użytego do jego wytworzenia. Ma gładką powierzchnię z nielicznymi i niewielkimi brodawkami. Podczas procesu kiszenia następuje zmiana barwy.
Kształt:
Ogórek posiada kształt prosty, cylindryczny. Jego komora nasienna jest mała, bez pustych przestrzeni. Jego średnica nie może być większa od połowy długości.
Rozmiar:
Długość od 6 do 15 cm., zaś jego średnica od 2 do 5 cm.
Barwa:
Jego barwa jest oliwkowozielona o różnych odcieniach, na przekroju nieco jaśniejsza.
Smak:
Smak jest charakterystyczny dla ogórków kwaszonych, z wyczuwalnym smakiem i zapachem przypraw, szczególnie kopru i czosnku, bez obcych posmaków i zapachów.
Dodatkowe Informacje:
Do produkcji Ogórków Kwaszonych „Narwiańskich” wykorzystuje się ogórki wyprodukowane w otulinie Narwiańskiego Parku Narodowego, na czystych ekologicznie terenach nie skażonych przemysłem i wielkomiejską cywilizacją. Dolina Narwi charakteryzuje się specyficznym mikroklimatem, który wpływa na oryginalne walory smakowe uprawianych ogórków. Uprawa ogórków odbywa się na terenie następujących gmin: Choroszcz, Kobylin Borzymy, Sokoły, Łapy, Suraż, Turośń Kościelna i Tykocin. Produkcja prowadzona jest metodą tradycyjną, to znaczy używa się nawozów organicznych z niewielkim dodatkiem nawozów sztucznych. Do produkcji surowca używa się odmian odpornych lub o dużej tolerancji na choroby po to, aby w jak najmniejszych ilościach stosować środki ochrony roślin. Duża ilość nawozów sztucznych oraz środków ochrony wpływa niekorzystnie na jakość ogórków kwaszonych.
Tradycja:
Tradycja produkcji ogórków kwaszonych w dolinie rzeki Narew sięga lat 60 - tych ubiegłego wieku. Działalność taką zapoczątkowała Spółdzielnia Ogrodniczo - Pszczelarska „Witamina”, która w Śliwnie rozpoczęła skupowanie zielonych ogórków od okolicznych rolników oraz ich kwaszenie. Odbywało się to w drewnianych beczkach, które następnie zatapiano w rzece Narew. Jednak tradycja uprawy oraz kwaszeni ogórków pozostała do dziś, a tajemnice uprawy oraz kwaszenia były przekazywane z pokolenia na pokolenie i są ściśle chronione przez każdego producenta. W każdym niemal gospodarstwie można spotkać plantację ogórków, kopru czy czosnku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2018 10:48 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2018 10:48 Sławomir Mucha