Okrasa gęsia z cząbrem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-07-15 w kategorii Produkty mięsne w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Zmielone lub usiekane surowe mięso z gęsi z widocznymi kawałkami tłuszczu oraz ziołami i przyprawami.
Kształt:
W zależności od opakowania.
Rozmiar:
W zależności od opakowania.
Barwa:
Od różowej do czerwonej.
Konsystencja:
Wilgotna i lepka mięsna masa.
Smak:
Smak charakterystyczny dla tatara mięsnego, wyczuwalne zioła i przyprawy takie jak sól, pieprz i cząber.
Tradycja:
Hodowla gęsi na Pomorzu i Kujawach ma wielowiekową tradycję. Najbardziej popularną rasą w tych regionach była dawniej rasa gęsi pomorskiej (powstała w końcu XIX wieku), która była podstawą do wyhodowania w późniejszym okresie, między innymi gęsi kujawskiej czy rypińskiej. Obecnie najpopularniejsza jest biała gęś kołudzka, ciesząca się dużym uznaniem zarówno w gastronomii, jak i u lokalnych przetwórców. Przy przygotowywaniu różnych potraw starano się maksymalnie wykorzystać całe mięso gęsi, z których robiono półgęski, zupy, a także wykorzystywano gęsi tłuszcz, który do dziś słynie ze swoich walorów zdrowotnych. Daniem charakterystycznym dla regionu Kujaw i Krajny jest okrasa gęsia z cząbrem. „Z ubitych gęsi po schłodzeniu wycinam piersi, udka. Obrane mięso mielę przez maszynkę o grubych oczkach razem z tłuszczem, skórką, żeby konsystencja była miękka. Po zmieleniu dodaję przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber. Wszystko dokładnie wyrabiam i odstawiam do schłodzenia” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Strzelec Górnych). Tak przygotowana okrasa spożywana jest najczęściej z chlebem, jak również podsmażana z pierogami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 16.07.2018 09:01 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 16.07.2018 09:01 Sławomir Mucha