Okrasa z gęsiny / òbòna
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-02-22 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Zmielona masa mięsna uformowana na półmisku i otoczona wianuszkiem pokrojonej w kostkę cebuli
Kształt:
Okrągły, wypukły
Rozmiar:
Zależnie od potrzeb
Barwa:
Brązowy, widoczne zioła i przyprawy oraz kawałki tłuszczu
Konsystencja:
Konsystencja stała, masa mięsna, lepka, wilgotna
Smak:
Smak podobny do tatara, zapach ziół i przypraw
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kaszubi często używali i używają tłuszczu gęsiego lub kaczego jako omasty do zup (zôcerka z òbòną), kapusty lub jako dodatku do gotowania ziemniaków. Na Pomorzu ludność chłopska część wyhodowanych gęsi przeznaczała na domowe potrzeby. Pieczono je i wytopionego smalcu używano do kraszenia potraw.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl