Olej lniany
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-04 W kategorii Oleje i tłuszcze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Płyn
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Od jasno żółtej do różnych odcieni bursztynu. Kolor uzależniony jest od dojrzałości i wilgotności nasion
Konsystencja:
Oleista, lepka
Smak:
Delikatny, subtelny i przyjemny zapach.
Dodatkowe Informacje:
Zawiera kwasy linolowy i linolenowy. Skład oleju zbliżony jest do olejów pochodzenia rybiego.
Tradycja:
Olej lniany sprzedawany jest głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nazywany jest Olejem wigilijnym. Przyrządza się z jego dodatkiem potrawy jak kapusta, śledzie, surówki, smaży ryby, racuchy i inne. Olej lniany wykorzystywany w celach leczniczych np. w chorobach przewodu pokarmowego, oparzeniach i do celów kosmetycznych. Stosowany jest również do impregnacji drewna.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:07 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:07 administrator gov.pl