W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Olej lniany tłoczony na zimno

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-07-19 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Ciecz oleista.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia.

Rozmiar:

Zależny od użytego opakowania, np.: 200 ml, 250 ml, 500 ml lub inne.

Barwa:

Złocista, różne odcienie zależnie od użytego surowca.

Konsystencja:

Lepka, tłusta ciecz.

Smak:

Łagodny smak z lekką nutą sezamowo-orzechową, czasem z nutą goryczy.

Tradycja:

Tradycje wytwarzania oleju z lnu do celów kulinarnych w okolicy Nasielska na terenie Mazowsza są znane od bardzo dawna. Najstarsze pisane dokumenty na temat olejarni we wsi Nowa Wieś, będącej obecnie dzielnicą Nasielska, pochodzą z 1474 roku. W Nasielsku po II wojnie światowej zlokalizowane były olejarnie, które przerabiały surowiec z okolicy zaopatrując w olej lniany także Warszawę.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 11:54 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 11:54 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}