Olej lniany tłoczony na zimno
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-07-19 w kategorii Oleje i tłuszcze w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Ciecz oleista.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia.
Rozmiar:
Zależny od użytego opakowania, np.: 200 ml, 250 ml, 500 ml lub inne.
Barwa:
Złocista, różne odcienie zależnie od użytego surowca.
Konsystencja:
Lepka, tłusta ciecz.
Smak:
Łagodny smak z lekką nutą sezamowo-orzechową, czasem z nutą goryczy.
Tradycja:
Tradycje wytwarzania oleju z lnu do celów kulinarnych w okolicy Nasielska na terenie Mazowsza są znane od bardzo dawna. Najstarsze pisane dokumenty na temat olejarni we wsi Nowa Wieś, będącej obecnie dzielnicą Nasielska, pochodzą z 1474 roku. W Nasielsku po II wojnie światowej zlokalizowane były olejarnie, które przerabiały surowiec z okolicy zaopatrując w olej lniany także Warszawę.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 11:54 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:54 Sławomir Mucha