Olej rzepakowy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-04 W kategorii Oleje i tłuszcze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Płyn
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Od jasnej do ciemnej zieleni. Kolor uzależniony jest od dojrzałości i wilgotności nasion.
Konsystencja:
Oleista, lepka
Smak:
Specyficzny ostry zapach
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Olej rzepakowy sprzedawany jest głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nazywany jest Olejem wigilijnym. Przyrządza się z jego dodatkiem potrawy jak kapusta, śledzie, surówki, smaży ryby, racuchy i inne. Jak wynika z przekazów ustnych tradycja produkcji i zastosowania olejów tłoczonych na zimno na Lubelszczyźnie sięga około 100 lat.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:07 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:07 administrator gov.pl