W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Olej rzepakowy

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-04 W kategorii Oleje i tłuszcze W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Płyn

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Od jasnej do ciemnej zieleni. Kolor uzależniony jest od dojrzałości i wilgotności nasion.

Konsystencja:

Oleista, lepka

Smak:

Specyficzny ostry zapach

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Olej rzepakowy sprzedawany jest głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nazywany jest Olejem wigilijnym. Przyrządza się z jego dodatkiem potrawy jak kapusta, śledzie, surówki, smaży ryby, racuchy i inne. Jak wynika z przekazów ustnych tradycja produkcji i zastosowania olejów tłoczonych na zimno na Lubelszczyźnie sięga około 100 lat.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:07 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:07 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}