Olej tarnogrodzki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-01-10 W kategorii Oleje i tłuszcze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Lekko gęsta ciecz o bursztynowym kolorze.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Kolor oleju jest uzależniony od wilgotności i dojrzałości nasion lnu. Barwa od jasno żółtej poprzez złotą aż po lekko pomarańczową.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Jest to tłuszcz ciekły o delikatnym, przyjemnym, roślinnym zapachu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
U schyłku XVIII wieku Tarnogród był miastem o charakterze rolniczym. Już wtedy oprócz tradycyjnych zbóż wysiewano len i konopie. Przed drugą wojną światową rozwijały się olejarnie nie tylko w Tarnogrodzie, ale i wielu okolicznych miejscowościach, m.in. w Bukowinie, Księżpolu, Różańcu. W okresie powojennym rolnicy przerabiali swój len w olejarniach i przeznaczali go na własne potrzeby lub sprzedawali na okolicznych targach. Bicie oleju, czyli jego tłoczenie wykonywane było zazwyczaj sezonowo w Adwencie
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:07 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:07 administrator gov.pl