W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Olej tarnogrodzki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-01-10 W kategorii Oleje i tłuszcze W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Lekko gęsta ciecz o bursztynowym kolorze.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Kolor oleju jest uzależniony od wilgotności i dojrzałości nasion lnu. Barwa od jasno żółtej poprzez złotą aż po lekko pomarańczową.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Jest to tłuszcz ciekły o delikatnym, przyjemnym, roślinnym zapachu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

U schyłku XVIII wieku Tarnogród był miastem o charakterze rolniczym. Już wtedy oprócz tradycyjnych zbóż wysiewano len i konopie. Przed drugą wojną światową rozwijały się olejarnie nie tylko w Tarnogrodzie, ale i wielu okolicznych miejscowościach, m.in. w Bukowinie, Księżpolu, Różańcu. W okresie powojennym rolnicy przerabiali swój len w olejarniach i przeznaczali go na własne potrzeby lub sprzedawali na okolicznych targach. Bicie oleju, czyli jego tłoczenie wykonywane było zazwyczaj sezonowo w Adwencie

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:07 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:07 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}