Opatkowickie wino chlebowe
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-01-21 w kategorii Napoje w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Ciecz koloru od lekko różowego do brązowego.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Barwa od lekko różowej do brązowej.
Konsystencja:
Ciekła, mętna.
Smak:
Smak słodki z posmakiem drożdży o zapachu chleba.
Tradycja:
W gminie Działoszyce, ze względu na panujące tam warunki klimatyczno-glebowe, rozwijała się głównie uprawa zbóż z przeznaczeniem na wyrób produktów piekarniczych. Dawniej ludzie chleb darzyli dużym szacunkiem i wykorzystywali każda kromkę. Resztki suchego chleba wykorzystywano między innymi do przygotowania tzw. napoju żniwnego, który z czasem zyskał miano wina chlebowego ze względu na swoje właściwości. Tradycja wyrobu opatkowickiego wina chlebowego sięga czasów sprzed II wojny światowej. Pili je kosiarze, żniwiarze, a także kobiety przy darciu pierza, ponieważ gasiło pragnienie podczas ciężkiej pracy. Receptura wyrobu wina chlebowego przekazywana była z pokolenia na pokolenie, a gospodynie rywalizowały między sobą o to, która lepsze wino wytworzy. Na czas sianokosów wyrabiano wino słabsze, ale im dłużej wino fermentowało, tym było mocniejsze i podawano je podczas różnych uroczystości, np. odpust. Ważnym surowcem do produkcji wina była woda pozyskiwana ze źródeł wód mioceńskich znajdujących się na tym terenie, a drążone piwnice na glebach lessowych z warstwą gliny, w których przechowywane było wino, dawały chłód i czyniły wino orzeźwiającym.
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 12:31 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 12:31 Sławomir Mucha