Owoce
Polska jest ważnym producentem owoców klimatu umiarkowanego zarówno w UE, jak i w skali globalnej. W zależności od warunków pogodowych w danym roku krajowe zbiory owoców z drzew wynoszą od 3,5 do 4,8 mln ton, przy czym ok. 80% to jabłka. W Polsce zbiera się również najwięcej w UE wiśni, malin czy porzeczek. Jesteśmy także znaczącym producentem truskawek, agrestu, borówek i aronii.
W 2023 r. zbiory owoców jagodowych wyniosły 566 tys. ton (o 6% mniej w porównaniu z 2022 r.), z największym udziałem truskawek, porzeczek i malin.
Do przetwórstwa w Polsce trafia ponad połowa krajowej produkcji owoców, a w przypadku jabłek (w latach dużych zbiorów) do 70%. Największe znaczenie w produkcji przetworów owocowych w kraju mają owoce mrożone (wiśnie, truskawki, maliny i porzeczki) oraz zagęszczone soki owocowe (przede wszystkim z jabłek, ale także z wiśni i czarnych porzeczek).
Duża część zbiorów owoców kierowana jest na eksport. W sezonie 2022/23 wpływy z eksportu owoców i ich przetworów wyniosły 2,8 mld euro (o ok. 9% więcej w relacji do sezonu 2021/2022).