Papierówka w syropie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-10-01 w kategorii Warzywa i owoce w woj. lubuskim.
Wygląd:
Jabłka zanurzone w słomkowozłocistym płynie.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, jabłka wielkości ok. 5x4 cm, o średnicy 3-4 cm.
Barwa:
Słomkowozłocista.
Konsystencja:
Płynna z całymi jabłkami o zwartej strukturze.
Smak:
Słodki, lekko kwaskowy, zapach świeżych jabłek.
Tradycja:
Papierówka jest deserową odmianą jabłoni domowej. Owoce są dość wrażliwe na transport i dlatego głównie stosuje się je lokalnie. Na terenie gminy Santok, w każdym przydomowym sadzie było przynajmniej kilkanaście drzew owocowych, w tym jabłonie papierówki. Po 1945 r. papierówki, jak i inne zasoby miejscowego sadownictwa, zaczęły być wykorzystywane w kuchni przez nowo przybyłych osadników. Zwyczaj ten szczególnie kultywowany był w Janczewie w gminie Santok. Koło Gospodyń Wiejskich zajęło się szkoleniem młodzieży, tak by miejscowe owoce i warzywa służyły do sporządzania potraw, wypieków, a także przetworów na zimę. Gospodynie z Janczewa zaczęły chętnie używać w swojej kuchni papierówek z drzew, które nie uległy zniszczeniu w okresie wojennym. Z upodobaniem przygotowywały jabłka w syropie używane do dań obiadowych, a także jako słodycze dla dzieci. Do ich przygotowania potrzeba 5 kg papierówek, 5 l wody, 1 kg cukru i kwasek cytrynowy. „Wodę, cukier i kwasek zagotować. Powinniśmy otrzymać syrop. Papierówki (raczej mniejsze) umyć, wykroić szypułki, ogonki pozostawić. Owoce ułożyć ciasno w słoiku i zalać syropem. Pasteryzujemy od 3 do 5 minut, nie dłużej, bo papierówki popękają” („Niezwykłe i tajemnicze smaki Ziemi Lubuskiej” [w:] Gazeta Lubuska). Obecnie tradycja przygotowywania papierówek w syropie nadal kultywowana jest przez młodsze pokolenie, a drzewa jabłoni papierówek są odnawiane przez nowe zasadzenia. Jabłka w syropie stanowią atrakcję dla turystów, a ponadto będąc wizytówką regionu, prezentowane są na różnego rodzaju targach i dożynkach.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 11:08 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 11:08 Sławomir Mucha