Parowańce z kaszą jaglaną
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-11-16 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Spłaszczona kula
Kształt:
Kształt okrągły lub podłużny, w przekroju kształt owalny z nadzieniem w samym środku
Rozmiar:
Średnica ok. 6-8 cm, wysokość ok. 3-4 cm
Barwa:
Barwa zewnętrzna i wewnętrzna – kremowo-biała, kolor nadzienia – kremowy
Konsystencja:
Pulchne, miękkie, zachowujące pierwotny kształt przy dotykaniu
Smak:
Smak lekko słodki, smak nadzienia mało słodki; zapach gotowanej kaszy
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kąkolewnica była znana z wyrobu pierogów już na początku XX wieku. Gleby na tym terenie były dobre jakościowo, co umożliwiało zasiewanie dużej ilości pszenicy. Mieszkańcy sąsiednich miejscowości uważali Kąkolewnicę za wieś bogatą, a zamieszkujących ją gospodarzy – za zamożnych. Urodzajne zbiory pszenicy umożliwiały powszechne stosowanie mąki pszennej do przygotowywania posiłków. Bardzo często zarówno z dobrej jakościowo mąki, jak i z tej nieco gorszej robiono różne rodzaje potraw zwanych tu pierogami. Popularność pierogów spowodowała, że mieszkańców Kąkolewnicy zaczęto nazywać „pieroźnikami”, także dzisiaj mieszkańcy sąsiednich miejscowości określają ich tym mianem. Jednymi z najchętniej przygotowywanych pierogów są parowańce z kaszą jaglaną. Ogólna dostępność składników oraz łatwość przygotowywania sprawiły, że kąkolewnickie gospodynie chętnie przyrządzały parowańce z kaszą jaglaną dawniej i robią to do dzisiaj.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl