Parowańce z serem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-11-16 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Wyglądem zewnętrznym przypominają nieco zgniecioną kulę
Kształt:
Kształt okrągły lub podłużny, w przekroju kształt owalny, w samym środku umieszczone nadzienie
Rozmiar:
Ok. 8-10 cm średnicy, wysokość ok. 5-8 cm, waga w zależności od masy nadzienia
Barwa:
Barwa o odcieniu biało-kremowym
Konsystencja:
Pulchne, zachowujące pierwotny kształt po zgnieceniu
Smak:
Zapach mięty lub wanilii, smak słodkawy lub słony w zależności od nadzienia
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kąkolewnica od dawnych czasów – co najmniej od początków XX wieku – była znana z wyrobu pierogów. Na tym terenie gleby były dobrej jakości, co umożliwiało zasiewanie dużej ilości pszenicy. Kąkolewnica uważana była przez sąsiednie miejscowości za bogatą wieś, a zamieszkujący ją gospodarze – za zamożnych. Dobre zbiory pszenicy umożliwiały powszechne stosowanie mąki pszennej do przygotowywania posiłków. Bardzo często zarówno z dobrej jakościowo mąki, jak i z tej nieco gorszej przygotowywano różne rodzaje potraw zwanych tu pierogami. Popularność pierogów sprawiła, że mieszkańców Kąkolewnicy nazywano „pieroźnikami”, także dzisiaj mieszkańcy sąsiednich miejscowości tak o nich mówią. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem pierogów były parowańce z serem, które przygotowywano niemal codziennie zarówno w bogatych, jak i uboższych domach. Parowańce z serem do dzisiaj cieszą się dużą popularnością.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl