Parowańce żakowolskie z soczewicą
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-02 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Wyglądem przypominają lekko spłaszczoną kulę.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
Średnica ok. 8 cm,
Barwa:
Barwa zewnętrzna kremowo-biała, nadzienia ciemnoszara.
Konsystencja:
Pulchne, elastyczne.
Smak:
Smak drożdżowego ciasta i soczewicy, lekko słony.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Żakowola Poprzeczna położona jest w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Już od dawnych czasów, co najmniej od początków XX wieku, gmina ta znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych pierogami. Każda miejscowość gminy Kąkolewnica miała swoje ulubione pierogi, z których była słynna na całą okolicę. Żakowola Poprzeczna znana jest z wyrobu parowańców z soczewicą. Potwierdzają to liczne wypowiedzi osób, które od lat na tym terenie zajmują się ich przyrządzaniem. Zgodnie z tradycyjnym przepisem na parowańce najpierw należało przygotować ciasto z drożdży, cukru, mleka, jajka i mąki, które następnie odstawiano w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na farsz gotowano soczewicę, mielono ją i podsmażano z cebulą, doprawiając solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielono na małe porcje, które nadziewano farszem i formowano z nich kulki. Do dużego płaskiego garnka wlewano wodę, nakładano na niego ściereczkę, na której luźno układano parowańce. Po około 8-10 minutach były gotowe. Podawano je polane tłuszczem lub śmietaną.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl