W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pasztet domowy szydłowiecki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-03-23 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Powierzchnia chropowata, zrumieniona na kolor ciemnobrązowy, w przekroju jasnobeżowy z widocznymi drobinkami zmielonych warzyw i przypraw.

Kształt:

Najczęściej prostokątny, w zależności od foremki w jakiej był pieczony, na przekroju trapez.

Rozmiar:

Zależnie od formy, w której był pieczony, np. 40 x 11 x 6 (dł. szer. wys.).

Barwa:

Zewnętrzna – ciemnobrązowa, od spodu – jasnobrązowa, z widocznymi paskami słoniny. Na przekroju – jasnobeżowa.

Konsystencja:

Dość miękka, smarowna.

Smak:

W smaku wyczuwalne przyprawy, zapach aromatyczny od przypraw, charakterystyczny dla mięs pieczonych.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Szydłowiec to powiatowe miasteczko leżące na południowym skraju Mazowsza. Pasztet, obok innych wyrobów mięsnych, był w Szydłowcu i jego okolicach bardzo rozpowszechnionym produktem. Traktowany był przede wszystkim jako potrawa świąteczna. Pieczono go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań, takich jak: wesela, chrzciny i odpusty.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}