Pasztet domowy szydłowiecki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-03-23 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Powierzchnia chropowata, zrumieniona na kolor ciemnobrązowy, w przekroju jasnobeżowy z widocznymi drobinkami zmielonych warzyw i przypraw.
Kształt:
Najczęściej prostokątny, w zależności od foremki w jakiej był pieczony, na przekroju trapez.
Rozmiar:
Zależnie od formy, w której był pieczony, np. 40 x 11 x 6 (dł. szer. wys.).
Barwa:
Zewnętrzna – ciemnobrązowa, od spodu – jasnobrązowa, z widocznymi paskami słoniny. Na przekroju – jasnobeżowa.
Konsystencja:
Dość miękka, smarowna.
Smak:
W smaku wyczuwalne przyprawy, zapach aromatyczny od przypraw, charakterystyczny dla mięs pieczonych.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Szydłowiec to powiatowe miasteczko leżące na południowym skraju Mazowsza. Pasztet, obok innych wyrobów mięsnych, był w Szydłowcu i jego okolicach bardzo rozpowszechnionym produktem. Traktowany był przede wszystkim jako potrawa świąteczna. Pieczono go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań, takich jak: wesela, chrzciny i odpusty.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl