W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Perliczki z Grabiny Radziwiłłowskiej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-21 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Tuszka charakterystyczna dla perliczek.

Kształt:

Kształt tuszki perliczki – tułów foremny, dobrze umięśniony, skrzydła przylegające do tułowia, krótkie nogi.

Rozmiar:

Waga od 1000g do 1500g.

Barwa:

Skóra biała lub jasnożółta, mięso jasne do ciemnoczerwonego.

Konsystencja:

Stała, mięśnie zbite, o drobnych komórkach, otoczone małą ilością tkanki łącznej.

Smak:

Smak delikatny, mięso młodej perliczki jest kruche, mało łykowate, szybko się piecze i gotuje, z wiekiem w smaku upodabnia się do dziczyzny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W Polsce perliczki hodowane są od dawna „głównie jako uzupełnienie innych gatunków ptactwa domowego”(M. Trybulski „Gospodarski chów ptactwa domowego” Warszawa - Kraków, 1948). Do Europy trafiły z Afryki w XV wieku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}