Perliczki z Grabiny Radziwiłłowskiej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-21 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Tuszka charakterystyczna dla perliczek.
Kształt:
Kształt tuszki perliczki – tułów foremny, dobrze umięśniony, skrzydła przylegające do tułowia, krótkie nogi.
Rozmiar:
Waga od 1000g do 1500g.
Barwa:
Skóra biała lub jasnożółta, mięso jasne do ciemnoczerwonego.
Konsystencja:
Stała, mięśnie zbite, o drobnych komórkach, otoczone małą ilością tkanki łącznej.
Smak:
Smak delikatny, mięso młodej perliczki jest kruche, mało łykowate, szybko się piecze i gotuje, z wiekiem w smaku upodabnia się do dziczyzny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W Polsce perliczki hodowane są od dawna „głównie jako uzupełnienie innych gatunków ptactwa domowego”(M. Trybulski „Gospodarski chów ptactwa domowego” Warszawa - Kraków, 1948). Do Europy trafiły z Afryki w XV wieku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl