Piernik lubelski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-07-16 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Dwuwarstwowe ciasto biszkoptowo-tłuszczowe przełożone powidłami. Powierzchnia lekko pomarszczona.
Kształt:
Prostopadłościan, na przekroju prostokątny, przedzielony w połowie ciemnobrązową linią powideł.
Rozmiar:
W zależności od użytej formy.
Barwa:
Ciemno złocista. Na przekroju złocista przedzielona ciemnobrązową linią powideł.
Konsystencja:
Ciasto miękkie, pulchne i porowate.
Smak:
Piernik jest lekko słodki, charakteryzuje się aromatycznym korzennym zapachem.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Najstarsze wzmianki na temat pierników pochodzą z XIV wieku. Nazwa piernik oznacza „pierny”, czyli korzenny i związana jest ze stosowaniem przypraw, które w dawnych czasach stanowiły istotny składnik tego rodzaju wypieków. Miód używany był jako jedyna ogólnodostępna substancja słodząca. W wiekach XV do XVIII rozwinęło się całe rzemiosło piernikowe, a pierniki stały się niemal dziełami sztuki. Później wprowadzenie do wypieków tańszego od miodu cukru spowodowało załamanie się produkcji i wyparcie pierników przez inne rodzaje ciast.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl