W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pierniki ze Świniarowa

02.08.2024

W dniu 30 lipca 2024 r. na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii: wyroby piekarnicze i cukiernicze: „pierniki ze Świniarowa”.

Pierniki

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                   

Pierniki pokryte warstwą lukru, w środku porowate

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Kształt pierników zależy od zastosowanych wykrawaczy. Domki - kształt domu dwuspadowego z otwartymi okiennicami

Wielkość

Domki 10x20x17 cm

Pierniczki od 4 do 12 cm

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Brązowa, ciemnozłocista, kolor lukru - biały

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Zewnętrzna warstwa twarda lub półtwarda, w środku miękka

Smak i zapach

Ciasto o miodowym smaku i korzennym zapachu

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Wieś Świniarów leży na wschodnim krańcu województwa mazowieckiego w powiecie łosickim w gminie Łosice, ale geograficznie to jeszcze Podlasie. Przepis na pierniki dotarł w okolice Łosic po II wojnie światowej. Został przywieziony z Niemiec przez jedną z mieszkanek wsi, która w czasie wojny była na pracach przymusowych w Rahnsdorf. Oryginalny przepis na ciasto piernikowe znalazł się więc w małej wsi na wschodnim Mazowszu w niezwykłych okolicznościach. Przepis na pierniki pocztą pantoflową rozszerzał się po całej wsi i okolicy. W latach 80. i 90. XX w. podczas wesel w Świniarowie nie mogło zabraknąć pierniczków. Pierniczki w naszym regionie były nieodzownym elementem nie tylko na każdym weselu, ale też na odpustach czy Świętach Bożego Narodzenia. Obecnie, pierniki i zdobione lukrem domki to stały element jarmarków bożonarodzeniowych w pobliskim miasteczku – w Łosicach.

Do przygotowania ciasta na pierniki ze Świniarowa potrzebne są: 1,5 kg mąki pszennej, 5-6 jajek (w tym: 4 żółtka), 400 g masła, 500 g miodu, 300 g cukru, 100 g kakao, ok. 40 g, czyli 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka amoniaku, 1  łyżeczka goździków mielonych, ok. 20 g, czyli 1 opakowanie cynamonu. Kolejne etapy przygotowania pierników to: zagniatanie ciasta, leżakowanie ciasta przez ok. 2 tygodnie w lodówce, wykrawanie elementów i pieczenie, dekoracja lukrem pierniczków i elementów domku, sklejanie elementów domku. Pierniczki zdobione bez użycia szablonów lukrem królewskim tzn. ubitym białkiem kurzym z cukrem pudrem.

 „Piernikowe domki są nasze, są stąd” – mówią z dumą mieszkańcy Świniarowa. Jest to wyrób ręczny, wypiekany przez kobiety z miejscowego KGW, wymagający czasu, zaangażowania i zdolności plastycznych. Zarówno pierniczki, jak i domki można jeść, co odróżnia ten produkt od innych domków, które pełnią tylko rolę dekoracyjną. Jako świąteczny prezent, bajkowe domki z piernika docierają do rodzin i przyjaciół mieszkających w całej Polsce. Wyrób pierników ma charakter integracyjny, wpływa na wzmocnienie poczucia zakorzenienia i przynależności do zamieszkiwanego miejsca. Pasja pieczenia pierników przechodzi z pokolenia na pokolenie, od pań z KGW poprzez uczniów szkół podstawowych do przedszkolaków. Pierniki goszczą w Świniarowie i okolicy od ponad 40 lat, wpisując się w historię tego miejsca.

{"register":{"columns":[]}}