Pieróg gryczany
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-23 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Pieróg gryczany ma kształt prostokąta. Jest płaski.
Kształt:
Dwie warstwy ciasta, w środku farsz.
Rozmiar:
23 x 25 cm, 1,5 kg, 5 cm grubości.
Barwa:
Kolor rumiany do jasnobrązowego.
Konsystencja:
W dotyku jest średnio miękki.
Smak:
Pieróg ma zapach kaszy gryczanej. Smak słonawy lub słodkawy.
Dodatkowe Informacje:
Aby wypiek pieroga był udany, ciasto musi być tak rozwałkowane, by w całym pierogu było równej grubości.
Tradycja:
W dawniejszych czasach niemal w każdym gospodarstwie w regionie uprawiano grykę, z której we własnym zakresie można było uzyskać kaszę używaną na pierogi pieczone w piecu, pierożki gotowane oraz kaszę okraszoną masłem lub podawaną z mlekiem albo miodem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl