Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-04 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Pieróg przypomina półksiężyc z wianuszkiem na grzbiecie. Na przekroju widoczne w środku nadzienie.
Kształt:
Półkolisty.
Rozmiar:
Średnica 5-7 cm, wysokość 3-4 cm.
Barwa:
Barwa zewnętrzna biała, nadzienie ma kolor beżowo-brązowy.
Konsystencja:
W dotyku miękkie.
Smak:
Smak słonawy, zapach charakterystyczny dla kapusty z grzybami.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Miejscowość Lipniaki należy do gminy Kąkolewnica Wschodnia. Jej nazwa pochodzi od drzew – lip, które tu rosły. Już od dawnych czasów, co najmniej od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych tutaj pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Lipniaki znane są z wyrobu pierogów z kapustą i grzybami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl