Pierogi łomniczańskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Owalne pierogi. Na przekroju widoczne dwie warstwy: pierścień z ziemniaków i kółko z białego sera.
Kształt:
Owalny w przekroju okrągły.
Rozmiar:
Około 5-6 cm długości.
Barwa:
Zewnętrzna barwa jasnoszara, na przekroju jasnoszary pierścień z białym środkiem.
Konsystencja:
Stała, łatwa do przekrojenia.
Smak:
Smak i zapach gotowanych ziemniaków połączony z kwaśnym białym serem oraz skwarkami słoniny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pierogi łomniczańskie to potrawa regionalna, której przepis wytwarzania jest przekazywany z pokolenia na pokolenie od ponad stu lat. Przygotowywane są z ziemniaków i sera, a podawane podczas chrzcin, wesel, świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, okolicznościowych (np. wejście do nowego domu) oraz na stypie. Wyrobu pierogów łomniczańskich uczyli nauczyciele w szkole na zajęciach z techniki przez całe dziesięciolecia, a kobiety na swoich wiejskich zebraniach dyskutowały i licytowały się, które z nich umieją lepiej je przyrządzać.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl